Männen – 18, 19 och 21 år – greps kort tid efter dådet. Två av dem har enligt polisen medgivit misshandel. I sin stämningsansökan skriver kammaråklagare Bengt Mårtensson att de tre misstänkta har visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”. vilken Canada Goose jacka är snyggast Det började med munhuggeri, säger utredningsledare Hans Andersson vid Södertörnspolisen i Handen. De unga männen stod i kö för att kliva på en nattbuss vid Västerhaninge pendeltågstation, söder om Stockholm, när bråket startade. Polisens bild är att Robert Jäderberg Rombin först misshandlades utanför pendeltågstationen. Därefter fick Robert Jäderberg Rombin hjälp att ta sig in i ett väntrum. De unga männen kom då efter och fortsatte misshandeln – med sparkar och slag riktade mot huvudet. Offret bestals han också på en Canada Goose-jacka värd flera tusen kronor. Robert Jäderberg Rombin fick så svåra skador att han avled. – De misstänkta medger inte det sceneriet, men de medger att de har varit med i olika delar av det, säger Hans Andersson. Ytterligare två ynglingar som tidigare suttit häktade har släppts och är avförda från utredningen.
Ett barn som växer upp i fattigdom har många odds emot sig.vilken Canada Goose jacka är snyggast Att vara fattig är sällan den enda orsaken till att man blir kriminell men tillsammans med andra negativa faktorer kan det bli resultatet. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, säger att fattigdom har varit och fortsätter att vara en väsentlig riskfaktor för att unga ska hamna i brottslighet.Unga som växer upp i problemfyllda områden med lågavlönade föräldrar som har ett dåligt socialt nätverk låter sig lätt imponeras av kompisar som på brottslig väg skaffat sig status. Det materiella är inte alltid det viktigaste dock. Att nå status, heder och erkännande är ofta ett större mål.De rika Canada goose-killarna från Lidingö och Saltsjöbaden blir förnedrade och rånade på sina saker, men inte för att de fattiga killarna från förorten förskräckligt gärna vill ha jackan, i-poden eller mobiltelefonen, säger Jerzy Sarnecki och fortsätter: – Framför allt vill man visa sin makt och överlägsenhet i en situation där man i övrigt är ganska maktlös och underordnad. Känslan av hopplöshet är starkt drivande för unga kriminella. Och kommer man från en familj med sociala problem som arbetslöshet, missbruk och ohälsoproblem så är riskerna stora.
När föräldrarna själva är överhopade med problem klarar de inte av tillsynen av barnen och hjälper dem inte att ha en aktiv fritid. I Rädda barnens rapport ”Ensam är fattig” framgår det att barn till ensamstående är extra utsatta för risken att hamna i fattigdom. Jerzy Sarnecki säger att ensamstående mammor är en utsatt grupp när det gäller våldsutsatthet, dålig utbildning, arbetslöshet och ett svagt socialt nätverk. Och därmed en riskfaktor för att barnen ska hamna i kriminalitet. Ser unga kriminaliteten som en väg ut ur fattigdomen? – Ja, det kan man göra men då talar vi om en mer sofistikerad kriminalitet som händer senare i livet. vilken Canada Goose jacka är snyggast Då talar vi om att bli narkotikalangare eller värdetransportrånare. Det kan man drömma om när man är 12-13 år och i bästa fall bli när man är 20-25 år, säger Jerzy Sarnecki. Hur ser du på framtiden för de här ungdomarna?- Väldigt svårt att veta. En positiv sak är att vi börjar få andra, tredje och snart fjärde generationens invandrarungdomar som för varje generation tycks klara sig bättre i samhället. Det kommer att finnas allt fler positiva förebilder, säger han. Men den negativa sidan är den fortsatt kraftiga segregationen. – Problemet är att man som ung och fattig upplever att man inte har så många chanser. Sarnecki tycker att det är ett problem att debatten ?i samhället allt mer riktar in sig på straff och att man ska ta i med hårdhandskarna mot unga kriminella, i stället för att undersöka de sociala orsakerna bakom brottsligheten.