Robert Jäderberg Rombin från Trångsund söder om Stockholm fick så svåra skall- och ansiktsskador att han dog. – Det rör sig om en utdragen och rå misshandel, säger Hans Andersson, utredningsledare vid polisen i Handen. Väntade på nattbussen Bråket började vid ett-tiden på natten för en vecka sedan, när Robert stod utanför en nattbuss vid Västerhaninge pendeltågstation söder om Stockholm. Efter rånet fick Robert hjälp att ta sig in i en vänthall. magasin d’usine Canada Goose Då återvände rånarligan och fortsatte misshandeln. De fem män, fyra 18-åringar och en 20-åring, som senare greps sitter nu häktade, alla på sannolika skäl misstänkta för mord. DNA-undersökning Vid husrannsakan hos dem gjordes flera intressanta fynd. Robert Jäderberg Rombin misshandlades till döds. Polisen har även hittat en jacka som tros tillhöra offret och som stals i samband med mordet.  Just nu pågår en undersökning för DNA, uppger kammaråklagare Bengt Mårtensson. Robert Jäderberg Rombin blev också bestulen på andra värdeföremål i samband med dödsmisshandeln, men Bengt Mårtensson utesluter inte att det kan ha varit jackan som lockade rånarna i ett första skede.
Narkotikapåverkade Polisen tror att gärningsmännen kan ha varit narkotikapåverkade vid dådet och avvaktar nu provsvar från de misstänkta. En av de häktade medger att han gjort sig skyldig till misshandel genom ett slag och två sparkar. Resten förnekar all inblandning. Polisen har dock bra vittnesuppgifter och bedömer bevisläget som mycket gott. De misstänkta personerna är sedan tidigare kända av polisen för mindre brottslighet.Ett barn som växer upp i fattigdom har många odds emot sig. Att vara fattig är sällan den enda orsaken till att man blir kriminell men tillsammans med andra negativa faktorer kan det bli resultatet. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, säger att fattigdom har varit och fortsätter att vara en väsentlig riskfaktor för att unga ska hamna i brottslighet.Unga som växer upp i problemfyllda områden med lågavlönade föräldrar som har ett dåligt socialt nätverk låter sig lätt imponeras av kompisar som på brottslig väg skaffat sig status. Det materiella är inte alltid det viktigaste dock. magasin d’usine Canada Goose Att nå status, heder och erkännande är ofta ett större mål.De rika Canada goose-killarna från Lidingö och Saltsjöbaden blir förnedrade och rånade på sina saker, men inte för att de fattiga killarna från förorten förskräckligt gärna vill ha jackan, i-poden eller mobiltelefonen, säger Jerzy Sarnecki och fortsätter: – Framför allt vill man visa sin makt och överlägsenhet i en situation där man i övrigt är ganska maktlös och underordnad. Känslan av hopplöshet är starkt drivande för unga kriminella. Och kommer man från en familj med sociala problem som arbetslöshet, missbruk och ohälsoproblem så är riskerna stora. När föräldrarna själva är överhopade med problem klarar de inte av tillsynen av barnen och hjälper dem inte att ha en aktiv fritid.
I Rädda barnens rapport ”Ensam är fattig” framgår det att barn till ensamstående är extra utsatta för risken att hamna i fattigdom. Jerzy Sarnecki säger att ensamstående mammor är en utsatt grupp när det gäller våldsutsatthet, dålig utbildning, arbetslöshet och ett svagt socialt nätverk. magasin d’usine Canada Goose Och därmed en riskfaktor för att barnen ska hamna i kriminalitet. Ser unga kriminaliteten som en väg ut ur fattigdomen? – Ja, det kan man göra men då talar vi om en mer sofistikerad kriminalitet som händer senare i livet. Då talar vi om att bli narkotikalangare eller värdetransportrånare. Det kan man drömma om när man är 12-13 år och i bästa fall bli när man är 20-25 år, säger Jerzy Sarnecki. Hur ser du på framtiden för de här ungdomarna?- Väldigt svårt att veta. En positiv sak är att vi börjar få andra, tredje och snart fjärde generationens invandrarungdomar som för varje generation tycks klara sig bättre i samhället. Det kommer att finnas allt fler positiva förebilder, säger han. Men den negativa sidan är den fortsatt kraftiga segregationen. – Problemet är att man som ung och fattig upplever att man inte har så många chanser. Sarnecki tycker att det är ett problem att debatten ?i samhället allt mer riktar in sig på straff och att man ska ta i med hårdhandskarna mot unga kriminella, i stället för att undersöka de sociala orsakerna bakom brottsligheten.