Männen – 18, 19 och 21 år – greps kort tid efter dådet. Två av dem har enligt polisen medgivit misshandel. I sin stämningsansökan skriver kammaråklagare Bengt Mårtensson att de tre misstänkta har visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”. – Det började med munhuggeri, säger utredningsledare Hans Andersson vid Södertörnspolisen i Handen. De unga männen stod i kö för att kliva på en nattbuss vid Västerhaninge pendeltågstation, söder om Stockholm, när bråket startade. Polisens bild är att Robert Jäderberg Rombin först misshandlades utanför pendeltågstationen. Därefter fick Robert Jäderberg Rombin hjälp att ta sig in i ett väntrum. De unga männen kom då efter och fortsatte misshandeln – med sparkar och slag riktade mot huvudet. Offret bestals han också på en Canada Goose-jacka värd flera tusen kronor. Robert Jäderberg Rombin fick så svåra skador att han avled. – De misstänkta medger inte det sceneriet, men de medger att de har varit med i olika delar av det, säger Hans Andersson. Ytterligare två ynglingar som tidigare suttit häktade har släppts och är avförda från utredningen.
 Dun är ett populärt material i täcken, kuddar och jackor. Men få känner till var dunet kommer ifrån och hur det produceras. Jag är förvånad och förskräckt. Det är förskräckliga scener. Så får man inte behandla djur, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef för Sveriges veterinärförbund, som även medverkar i ”Kalla fakta”.TV4:s ”Kalla fakta” visar i kväll smygfilmade bilder från en farm i Ungern där skrikande gäss under plågsamma former plockas levande och stora sår sys ihop utan bedövning. Delar av dunet hamnar sedan via mellanhänder i produkter hos kedjor som Åhléns, Jysk, Sova och Sängjätten. Jag känner stor avsky när jag ser det här. Det är över alla gränser, säger Johan Beck-Friis, som jämför det med att rycka håret av en människa.Dun kan plockas på två sätt: från levande fåglar eller från slaktade.Att plocka dunet från levande fåglar är förbjudet inom EU. Anledning: det är ytterst plågsamt för djuren. Det finns, enligt ”Kalla fakta”, tre stora dunproducentländer: Polen, Ungern och Kina.
Fjällrävens dunjackor har varit populära bland unga de senaste åren. Dunet i dem kommer från Kina. Vi accepterar inte dun plockade från levande fåglar, säger Fjällrävens chef Martin Axelhed.Hur vet ni att dunet inte är från levande fåglar? Om något annat skulle bevisas är det självklart att vi vidtar åtgärder, säger Axelhed.Men enligt programmet är det i stort sett omöjligt att få garantier för att dun är framställt på ett bra sätt. Det kan vara upp till tio mellanled från farm via tvätteri, grossister och leverantör till butiker och konsumenter. ”Kalla fakta” uppger att nästan 90 procent av de producenter de talat med uppgav att de plockar dun från levande fåglar. Beck-Friis tror att det delvis handlar om olika länders syn på djurhantering, men att det framför allt är en ekonomisk fråga. Att plocka från levande djur gör att samma fågel kan ge dun fyra, fem gånger i stället för bara en.Jag hoppas att programmet kommer att röra om i grytan, säger Beck-Friis.Där verkar han redan ha fått rätt. I vår värld fanns det inte att man plockade från levande fåglar, säger Åhléns inköpsdirektör Susanne Holmberg, som även medverkar i programmet.