I somras gjorde Google en stor uppdatering avseende lokala sökningar. För er som inte vet vad en lokal sökning betyder är den snabba förklaringen att det finns ett ord för en geografisk plats i sökningen, till exempel ”naprapat Täby”. Enligt Google själva mot- svarar detta omkring 40 procent av alla sökningar som görs.Google lanserar vad man kallar ett trepack, se bilden nedan, som på mobilen är en bra användarupplevelse.Under sommaren testade Google lokala annonser i San Francisco med ett annonsformat som är väldigt likt trepacket, se bilden ovan. Givet att lokala sökningar är ett så pass stort beteende i Googles ekosystem, kommer de att rulla ut en annonslösning som förvandlar det lokala trepacket till ett annonsformat.I USA driver Google Shopping (PLA) 32 procent av alla Adwords-klick till e-handlare. Google Shopping-annonser är något dyrare än textannonser, annonserna har högre CTR och trafiken konverterar något bättre än den från vanliga textannonser. Detta är ett recept för att Google skall öka det formatet. De och deras kunder tjänar helt enkelt bättre.

Det jag tror kommer hända under 2016 avseende bilder och Google Shopping är:Google Shopping-annonser på många fler brandsökningarMånga fler brands kommer få PLA-annonser på sina varumärkessökningar. Till höger har ni en för Canada Goose. Varumärkessökningar är kommersiellt väldigt värdefulla och företag lägger mycket pengar på att skapa efterfrågan på sitt varumärke. Detta är en utmärkt plats för Google att driva upp klickpriser och leverera mycket värde till sina annonsörer, då trafiken konverterar mycket väl.Google Shopping på många fler ställen i SverigeEn anledning till att Google Shopping ännu inte tagit fart i Sverige är att annonserna ännu inte visas för så många sökord som i till exempel USA. Det kommer att ändra sig under 2016. Här bredvid ser du PLA-annonsering för vad man brett kan kalla ”fotosegmentet”. Bilden visar tydligt hur få relevanta ord i den nischen som har bildannonser.

Även inom segment som redan har mycket plats för Google Shopping kommer detta att få mer utrymme.I mediebranschen är native marketing ett hett ämne. Det är ett effektivt annonsformat och ett annonsformat som inte stoppas av adblockers. Nu är inte adblockers ett stort problem för Google, däremot vill Google gärna vara med och påverka alla delar av mediebranschen. Exempel på detta är en funktion man tog fram till Adsense publishers, Matched Content, som hjälper dessa publishers att visa mer relevant innehåll för sina besökare och därmed öka antalet views och time on site.Den funktionen har inga annonser, men det är lätt för Google att via Adsense-systemet koppla på annonser och få ut denna funktion till många miljoner webbplatser. Adsense är en del av Googles annonsnätverk och det är det största annonsnätverket på internet.