Förra veckan gav Mikael Wiehe och Kartellen ut en ny låt, ”Vi är inte skit”.Temat är som vanligt att nyliberalismen låter landet vittra sönder medan inkomstskillnaderna ökar och de rika blir rikare. Ingenting kunde vara mer fel.John F. Kennedy sade en gång “A rising tide lifts all boats”. Uttrycket har sedan dess använts för att illustrera hur en god ekonomisk utveckling kommer alla till del, även om det bara är en del som ser ut att tjäna på det. Detta är ett perspektiv som saknas alltför ofta i vänsterretoriken.Förutom att Wiehe och Staxx bygger sina argument på grundläggande faktafel (enligt finanspolitiska rådet har Ginikoefficienten, som anger inkomstskillnader, inte förändrats nämnvärt för de disponibla inkomsterna sedan 2006) så målar de upp en olycklig bild av hur samhället ser ut och var bra levnadsvillkor kommer ifrån.

Det är sant att flera av förorterna brottas med problem som utanförskap, eskalerande våld och relativ fattigdom. Men det finns också en rikedom och en välfärdsinfrastruktur i dessa områden som skulle vara otänkbar för ett par decennier sedan och som fortfarande är det i de flesta länder i världen.I UR:s dokumentärserie ”De obekväma” får vi följa med Sebbe Staxx och Kartellen när de spelar in material till sin en musikvideo i en källare i Fittja Centrum.I filmsegmentet bär de Canada Goose-jackor och fotar och filmar med sina iPhones. Det är så självklart att man inte ens tänker på det.Staxx sjunger att man satt en kostym på verkligheten men hela hans gärning går ut på att måla upp falska motsättningar. Han sjunger att man polariserar men vad gör i så fall hans klass-mot-klass-retorik?

Det här är inget försök att förminska de problem som finns i förorterna. Däremot är det ett försök att ifrågasätta om Kartellen och Wiehe har riktat sin kritik åt rätt håll när de uppmanar till klasskamp och lierar sig med våldsvänstern mot kapitalismen.Det man missar när man angriper kapitalister för att roffa åt sig all rikedom är att tillgången på rikedom inte är ett nollsummespel. När någon utvecklar en ny smartphone så skapar de ett värde ur ingenting med sitt arbete. Att någon blir rikare betyder inte att någon annan blir fattigare. Tvärtom blir alla andra också rikare i takt med att nya värden i form av nya innovationer hela tiden blir billigare och mer tillgängliga. Detta brukar kallas ”Trickle-down-economics”.