Precis så var det.Jag är Malmöbo och bor bara något kvarter från Rakel Chukri. Men medan hon känner sig hotad är jag aldrig rädd under de här veckorna.När Warda Habib slutar åka buss och knappt vågar gå till närbutiken och handla mjölk, fortsätter jag obekymrat med både bussåkande och sena kvällspromenader.En sen kväll går jag genom Rörsjöparken. Jag har en stor grön parkas. Innanför den ligger min yngste son, en månad gammal, och sover i sin bärsele.Men det kan inte de två killarna i 25-årsåldern som jag möter veta. De ser bara en man med fyramillimeterssnagg och bylsig jacka som plötsligt kommer ut från Rörsjöparkens buskar.Killarna ser ut att ha sitt ursprung i Mellanöstern.De fryser till is när de ser mig. Sen går de snabbt över till andra sidan gatan.De blir livrädda.
Jag ser efter killarna. Tänker att seriemördaren har delat upp oss Malmöbor.En del är nu måltavlor. Andra är såna som jag. Personer som – särskilt om de dyker upp ur en mörk park – skulle kunna vara mördaren. Jag älskar Malmö. Det är så blandat. Man behöver inte resa utomlands. Vill man till Somalia kan man åka till Sofielund. Vill man till Irak, Albanien eller Bosnien åker man till Rosengård. Och Möllevången… det är bara mångkulturellt. Det är Malmö.22-årige Awal Mohamed sitter med sin pappa Mohamed Ahmed i deras lägenhet, på fjärde våningen i ett hus på Lönngatan. Awal är musiker och rappare, född i Malmö.Ett tag under uppväxten bodde han i Uddevalla. Jag hade kompisar i Uddevalla, men… jag kände mig ändå utanför lite grand. I Malmö är det inte så. Malmö är hemma.

Många Malmöbor resonerar som Awal Mohamed. Mångkultur är en omistlig del av stadens identitet, anser de. Toleransen är större här än på många andra platser.Malmö har en lång historia av att välkomna människor som flytt förtryck och fattigdom.I slutet av 1800-talet flydde judar hit, undan de blodiga pogromerna i Ukraina, Ryssland och Polen. Vid andra världskrigets slut tog Malmö emot tusentals koncentrationslägerfångar.Två år senare skrek Kockums verkstäder efter arbetskraft. Italienare följdes av portugiser, finnar, jugoslaver, turkar, greker, chilenare, iranier, bosnier. Under 2000-talet har tusentals krigsplågade irakier och somalier funnit ett nytt hem i Malmö.Idag är 30 procent av Malmös invånare födda i utlandet. Ytterligare 10 procent är som Zlatan Ibrahimovic: födda i Sverige av utlandsfödda föräldrar.