Tre dagar senare, sent på kvällen den 26 juni, skjuts den 30-årige Malmöbon Ali i ryggen när han tränar axellyft på det nattöppna gymmet Fitness 24 Seven.Gymmet ligger på bottenvåningen i ett hyreshus, med stora upplysta fönster. I den sena junikvällens dunkel är det lätt för skytten att se den lysrörsupplyste Ali och skjuta honom med två skott – ett i ryggen och ett i armen.I ambulansen frågar polisen den svårt skadade Ali – som kom till Malmö som flykting från Irak 2002 – om någon kan vilja honom illa.Jag har ingen aning. Jag har inga fiender, bara vänner. Jag har inte varit i bråk med någon, svarar Ali innan han opereras på sjukhuset.Bara en timme senare smäller det igen. Den 29-årige lastbilschauffören Bilal Bingöl skjuts när han sitter i sin bil i stadsdelen Lindängen.Jag talar med artonåriga Layal Sabbar, som var på gymmet när Ali sköts. Med Nancy Ajrams arabiska pop i lurarna fortsatte Layal Sabbar att springa på löpbandet när skottet small, utan att märka att Ali i rummet intill blivit skjuten.

Layal Sabbar är från Rosengård och berättar att hon aldrig någonsin varit rädd i Malmö. Förrän nu.Hon säger: Malmö har blivit skitkonstigt. Det känns som om det kan hända vem som helst.Den som i efterhand läser referat från Malmöpolisens presskonferenser sommaren och hösten 2010 kan se hur poliserna slits mellan viljan att informera, kanske även varna – och rädslan för att skapa panik i stan.Dagen efter skotten på gymmet får Lars-Håkan Lindholm vid Malmöpolisen frågan: Är det dags att varna allmänheten?Lindholms svar: Nej, det tror vi inte att det är läge för. Det skulle bara väcka oro. Någon form av fara för gemene man ser vi inte. Vi tror inte att allmänheten är måltavla i allt det här.Och Björn Olsson, spaningsledaren som några dagar tidigare talat om en ensam gärningsman med ett eventuellt invandrarhat, säger nu: Lasermannen är inget ord jag egentligen kan ta i min mun här.

Men skjutningarna fortsätter.Den 24 augusti skjuter någon rakt in i en grillkiosk på Köpenhamnsvägen. Kulan krossar fönsterrutor och missar ägaren Younes Cheikhi med några centimeter.Den 10 oktober skjuts 47-årige Basi Hassan när han väntar på en buss på Lönngatan.Nio dagar senare skjuts en 28-årig man med mörk hudfärg på nästan exakt samma vis, när han väntar på bussen på Eriksfältsgatan.Dagen efter – den 20 oktober – håller polisen presskonferens.Det har varit flera händelser där färgade personer skjutits i ryggen, konstaterar JB Cederholm från länskrim.