Det började som ett bråk i kön till nattbussen.Grälet urartade och Robert Jäderberg Rombin, 18, bestals på sin Canada Goose-jacka, innan han till sist sparkades ihjäl.I dag har kammaråklagare Bengt Mårtensson åtalat de tre misstänkta ynglingarna misstänkta för dråp.Männen – 18, 19 och 21 år – greps kort tid efter dådet. Två av dem har enligt polisen medgivit misshandel. I sin stämningsansökan skriver kammaråklagare Bengt Mårtensson att de tre misstänkta har visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”. – Det började med munhuggeri, säger utredningsledare Hans Andersson vid Södertörnspolisen i Handen. De unga männen stod i kö för att kliva på en nattbuss vid Västerhaninge pendeltågstation, söder om Stockholm, när bråket startade.
Polisens bild är att Robert Jäderberg Rombin först misshandlades utanför pendeltågstationen. Därefter fick Robert Jäderberg Rombin hjälp att ta sig in i ett väntrum. De unga männen kom då efter och fortsatte misshandeln – med sparkar och slag riktade mot huvudet. Offret bestals han också på en Canada Goose-jacka värd flera tusen kronor. Robert Jäderberg Rombin fick så svåra skador att han avled. – De misstänkta medger inte det sceneriet, men de medger att de har varit med i olika delar av det, säger Hans Andersson. Ytterligare två ynglingar som tidigare suttit häktade har släppts och är avförda från utredningen.
Unga fattiga riskerar att hamna i kriminalitet. Men orsaken är inte alltid att man vill ha tag i pengar och prylar. Att förnedra och råna en Lidingökille på hans i-pod kan i stället handla om att visa makt.Ett barn som växer upp i fattigdom har många odds emot sig. Att vara fattig är sällan den enda orsaken till att man blir kriminell men tillsammans med andra negativa faktorer kan det bli resultatet. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, säger att fattigdom har varit och fortsätter att vara en väsentlig riskfaktor för att unga ska hamna i brottslighet.Unga som växer upp i problemfyllda områden med lågavlönade föräldrar som har ett dåligt socialt nätverk låter sig lätt imponeras av kompisar som på brottslig väg skaffat sig status. Det materiella är inte alltid det viktigaste dock. Att nå status, heder och erkännande är ofta ett större mål.