Samtalen med sjuåringen är inte särskilt mycket mer uppbyggliga. Han är skyggare under förhören, drar ihop kroppen som en boll, ändrar sin historia fram och tillbaka.Det gör fysiskt ont att se hur bröderna blir behandlade.”De sämsta barnförhör jag har sett”, som en rutinerad tingsrättsdomare uttryckte saken på Twitter.I en intervju i Expressen medger förundersökningsledaren Rolf Sandberg att i varje fall ett av förhören med femåringen, där han ställer ledande frågor och barskt uppmanar pojken att se honom i ögonen, var ”dåligt”.Ett svar som troligen platsar i Guinness rekordboks kapitel om klassiska underdrifter genom tiderna.Fredrik Wersäll, Svea hovrätts president, har påpekat ännu en påtaglig brist, nämligen att ingen så kallad bevistalan hölls.

Det är en form av rättegång som kan hållas då barn är misstänkta för grova brott, där åklagare och försvarsadvokat lägger fram sina ståndpunkter och där domstolen sedan fattar beslut. Däremot utdöms inget straff.I stället pekades pojkarna ut som skyldiga av polis och åklagare. Det strider mot såväl svensk lag som internationella konventioner, som stipulerar att en person är och ska betraktas som oskyldig tills motsatsen är bevisad i domstol.Bevistalan nyttjas oerhört sällan. Dels för att det är mycket ovanligt att små barn begår allvarliga brott, dels för att lagens förarbeten anger att denna lösning ska användas restriktivt.Vore det inte vettigt att göra en sådan domstolsförhandling obligatorisk i fall som dessa?

Ett korrekt förfarande hade troligen också haft bieffekten att vi sluppit de senaste veckornas pajkastning i det offentliga samtalet, som rimligen river upp sår hos bröderna och Kevins föräldrar.Avslutningsvis: Jag tycker att SVT:s granskning är ett exempel på utomordentlig journalistik. Förundersökningsledare Sandberg hävdar att den är hårdvinklad och utelämnar viktiga omständigheter. Vad som är sant återstår att se.Nu går åklagare än en gång gå igenom alla turer. Det är, vad Yrsa Stenius än anser om saken, bra, för att inte säga nödvändigt.Vem vet, kanske går det en mördare med 19 års försprång fri därute.