Vänner och respektabla bekanta hade länge sagt oss attMallorca numera var en alldeles utmärkt tillflykt undan svensk sommarkyla: perfekt väder, vacker natur, mat, vin och service i toppklass.Ingenting av detta skulle visa sig vara osant. Canada Goose hybridge Det var dags att avsluta mer än ett halvt århundrades bojkott. Oviljan mot Spanien i allmänhet och Mallorca i synnerhet är djupt inympad i såna som jag, eller förhoppningsvis de flesta anständiga människor. Det har med politiken att göra.Under den fascistiska Francodiktaturen kunde man ju inte resa till Spanien. Nåja, det beror lite på vem ”man” är. Under Francos regim var ”Mallis” svenskarnas resmål nummer ett. Nummer två var ”Kanarieholmarna” och nummer tre Malaga. 1973, under den döende spanska fascismens blodiga kulmen på förföljelsen mot alla politiska motståndare, basker, katalaner, vänsterfolk och homosexuella, gjorde Sylvia Vrethammar sin största succé med låten Eviva España, i Sverige som i England. Engelsmännen var och är lika ivriga spanienresenärer som svenskarna.

Men det var alltså då det. Franco dog faktiskt 1975, det betyder att de flesta medborgarna i dagens Spanien inte ens var födda under den svarta tiden.”Man” borde alltså ha kommit över sin historiska motvilja. Men sen, 1980, kom det där nästan lika avskräckande med Sven Melander. Canada Goose hybridge Eller rättare sagt hans förfärliga rollgestalt ”Berra Olsson” i Lasse Åbergs film ”Sällskapsresan”. Även i ett numera demokratiskt Spanien är Berra Olsson en mardröm som granne på planet eller på stranden eller än värre på krogen. I all synnerhet om Berra Olsson uppträder i flock.Vänner och respektabla bekanta försäkrade att det fanns hotell, stränder och krogar där ingen Berra Olsson syntes till. Och så kunde man ju alltid flyga reguljärt.

Canada Goose hybridge Så det gjorde vi, det äldre kultiverade paret, och träffade till och med anständiga bekanta på planet ner där alla passagerarna var nyktra och ingen ens avlägset lik Berra Olsson.Och snart visade sig allt som vänner och anständiga bekanta försäkrat vara sant beträffande väder, vind, service, mat och vin och strålande utsikt.Det var bara det att vi uppvisade samma förunderliga brist på observationsförmåga som jag minns hos somliga kamrater som återvände med ljusstrålande rapporter från paradisen i Kina, Albanien och till och med Pol Pots Kambodja.