Dun kan plockas på två sätt: från levande fåglar eller från slaktade.Canada Goose herr väst Att plocka dunet från levande fåglar är förbjudet inom EU. Anledning: det är ytterst plågsamt för djuren. Det finns, enligt ”Kalla fakta”, tre stora dunproducentländer: Polen, Ungern och Kina.Fjällrävens dunjackor har varit populära bland unga de senaste åren. Dunet i dem kommer från Kina.Vi accepterar inte dun plockade från levande fåglar, säger Fjällrävens chef Martin Axelhed.Hur vet ni att dunet inte är från levande fåglar?Om något annat skulle bevisas är det självklart att vi vidtar åtgärder, säger Axelhed.

Men enligt programmet är det i stort sett omöjligt att få garantier för att dun är framställt på ett bra sätt. Canada Goose herr väst Det kan vara upp till tio mellanled från farm via tvätteri, grossister och leverantör till butiker och konsumenter. ”Kalla fakta” uppger att nästan 90 procent av de producenter de talat med uppgav att de plockar dun från levande fåglar. Beck-Friis tror att det delvis handlar om olika länders syn på djurhantering, men att det framför allt är en ekonomisk fråga. Att plocka från levande djur gör att samma fågel kan ge dun fyra, fem gånger i stället för bara en. Jag hoppas att programmet kommer att röra om i grytan, säger Beck-Friis.

Där verkar han redan ha fått rätt. I vår värld fanns det inte att man plockade från levande fåglar, säger Åhléns inköpsdirektör Susanne Holmberg, som även medverkar i programmet.Åhléns har i veckan haft kontakt med tre dunleverantörer. Vi stoppar våra köp tills vi har garantier,Canada Goose herr väst vi lägger inga nya ordnar innan vi vet att det är schyst. Det är ändå så att ingen vill delta i djurplågeri, säger Susanne Holmberg.Veterinär Beck-Friis framhåller att dun är ett bra material, men att inköparna bör ställa krav på leverantörer och producenter. Han jämför med debatten kring merinoull, där får plågades.Där slutade H&M att köpa. Det blev ramaskri. Det blev förändring över en natt, vilket ett lagförslag aldrig skulle kunna åstadkomma, säger han.