Om du vill se Googles uppvärmning inför AMP kan du i mobilen göra en sökning på ”nyheter” och se den nya upplevelsen där. Det är bara content hostat på en Google-server som saknas för att det skall vara en riktigt trevlig upplevelse.Under 2015 lanserade Google ”Mobilegeddon”. Canada Goose heli arctic Man ville en gång för alla tvinga ekosystemet att göra anpassningen till mobila användare och därmed förbättra upplevelsen av Google.Man sa till internet att om ni inte gör era webbsidor mobilvänliga, då får ni en sämre ranking. Alla började omedelbart bygga mobilvänliga webbsidor. Samma sak kommer hända med https under 2016, därav namnet Https-geddon.

I augusti 2014 sa Google att alla som inför https kommer få en liten fördel i Googles sökresultat jämfört med dem som inte har https.Det var moroten, och under andra halvåret av 2016 kommer piskan. Man kommer säga till internet att om ni inte inför https, kommer ni få en sämre ranking.Den officiella anledningen är att https kommer vara en säkrare upplevelse än http. Googles egentliga anledning är att om fler sidor har https, kontrollerar de mer av ekosystemet.Canada Goose heli arctic Med https blir internet ett mer slutet system. Krypteringen gör det svårare att fånga upp data som kan användas kommersiellt, till exempel användarnas sökmönster.

Ett av de enklaste sätten att få fler användare att klicka på annonser är att få annonser att inte se ut som annonser. Ni som är vana användare av Google känner säkert igen den gula annonsmärkningen för en Adwords-textannons. För Google Shopping-annonser visas dock inte en gul annonsmärkning, utan en grå liten text – se bilden ovan. Skillnaden mellan den gula pluppen och den grå texten är dramatisk.Ett annat exempel är deras tjänst för att hitta resor, som ligger under textannonserna på många reserelaterade sökord. Även denna har en liten grå annonsmärkning. Lägg märke till att bilderna är från en desktopsökning. Canada Goose heli arctic Gör man mot­svarande sökning från en mobil­telefon och är 40+ som jag, är det ännu svårare att förstå att man faktiskt klickar på en annons.Det gäller inte heller bara gamlingar som mig, utan även unga vad man kallar ”digital natives” har svårt att se vad som är en annons och inte i ett sökresultat. Under 2016 lär det inte bli lättare att förstå vad som är en köpt plats i Google. Mer grått och smått när det gäller annonsmärkning från Google.