Här kommer ett nytt uttryck för ditt modeordförråd: yacht chic. Seglarstil, marint eller sailor men med en chic och stilren twist. Det marina modet återkommer ju varje sommar på olika sätt. I år bidrar popduon The Tough Alliance till looken. De är just nu ett av de trendigaste banden inom svensk pop och de ser väldigt coola ut – och de är medvetna om sin stil också, säger Cafés modechef Daniel Lindström. Den brackiga seglaren med rosa skjorta som siktar Sandhamn är inte helt rätt 2007. I stället är det den stilrena west coast-seglarstilen som möter huliganen som gäller, enligt Lindström.Seglarstilen kan man ha under dagen och på kvällen är man klar för fest genom att sätta på sig en kavaj. Den funkar i alla sammanhang.

Gör en Sven-Bertil Taube och knyt en scarf runt halsen. Det finns många snygga matrosväskor i canvas och med rephandtag som är väldigt snygga. Våga snegla på Håkan Hellström också och satsa på en vegamössa. Håkans stil är alltid cool.”  ”De stora Henri Lloyd-jackorna har blivit sommarens Canada Goose-jackor. Det är främst ett tjejproblem, men det ser sjukt konstigt ut när tjejer kommer i högklackat och är uppsminkade för fest och har en seglarjacka till. Plastigt.”Efter Instagramupploppen i Göteborg skrev 17-åriga Alice Bratthammar och Amanda Ivanović en stark text på Aftonbladets kultursidor.  Till svar fick de följande drapa av den moderate riksdagsmannen Hanif Bali: ”Men ursäkta att folk har svårt att ta ert Canada Goose-beklädda smartphonebestyckade gnäll på allvar…”

Varför reducerar den moderate riksdagsmannen Hanif Bali två tonårsflickor som vittnar om sin verklighet till Canada Goose-jackor? Varför är kvinnors ytliga attribut så provocerande?I Sverige har hedonismen traditionellt setts som allmänt förkastlig medan asketismen, det minimalistiska och skandinaviskt avskalade, dominerat. Svarta, stilrena uniformer som lättat på ängsligheten och lindrat vår längtan efter lagomheten bredde ut sig som ett tungt täcke över landet.Det var länge viktigare att vara som alla andra än att vara sig själv. Lägg därtill klimatkraven på fodrade stövlar och funktionella överlevnadsdräkter så har vi förklaringen till den bitvis dystra gatubilden.