De flesta planen går till Nuuk. Canada Goose drake Trots att här bara bor 16.000 människor finns ändå en viss känsla av huvudstad. Parlamentet, regeringshögkvarteret finns här, liksom ett stort köpcentrum, en påkostad simhall, åtskilliga restauranger, ett universitet och landets enda fullskaliga sjukhus.Nuuk mest för affärsresorDet är mer sannolikt att affärsresenärerna hamnar här än turisterna. Men Nuuk är värt en chans – här finns en unik möjlighet att förstå vad det innebär när ett land kämpar för sin självständighet.Hotel Hans Egede är stadens fina hotell. Om man inte bor här ska man ändå ta en drink i skybaren med utsikt över snötäckta fjäll, vilsekomna isbumlingar i fjorden, norrsken på vintern och röda solnedgångar på sommaren. På hotellet går det att boka en specialbyggd lägenhet med fem rum nere vid havet, där drottning Margrethe bor när hon besöker Grönland.

 

Från Nuuk finns det fina möjligheter till båtfärder året om. Chansen att se någon av Grönlands 15 valarter är stor, även på nära håll. Längden på turerna sträcker sig från några timmar till några dagar. Dagsvandringar kan man göra till bergen Lilla och Stora Malena. Skidleder hålls öppna vintertid.Canada Goose drake  Och den lokala skidliften finns nära flygplatsen.Det är dyrt i Nuuk och i resten av landet. Inte ens den kortsiktiga strategin att ”glömma” omräkningen från danska till svenska kronor fungerar särskilt bra. Å andra sidan är det anmärkningsvärt att allt går att få tag på, inte bara i Nuuk utan också i de mindre städerna och byarna. Grönsaker finns trots att allt måste importeras. Kaffe latte-ställen finns lite varstans, liksom bra klädbutiker. Mikrobryggerier puttrar. Uppkopplingen är perfekt – det statliga bolaget Tele Post lovar 3g överallt där det bor folk (men köp lokalt kontantkort, Grönland är inte med i EU; roaming och samtal hem blir dyra).

Det är vanligt med försäljare på restauranger och kaféer som vill erbjuda souvenirer som de har tillverkat själva. Det kan vara prydnadssaker av renhorn, halsband med isbjörnständer eller schackpjäser av täljsten – uppfinningsrikedomen är stor. Canada Goose drake Det är prisvärt, prutmån finns och vill man inte köpa något tycks hantverkarna vara lika nöja med pratstunden. Dyrare presenter köper man i butikerna. Sälskinn finns i olika sorteringar beroende på om det finns skotthål och vilka infärgningar som har gjorts. Jackor, stövlar och andra sälaccessoarer kan kosta fyrsiffriga belopp.Den höga prisnivån på både resor och uppehälle får man tillbaka många gånger om. Du får med dig värmen från ett mycket gästfritt folk, bilder från ett resmål som få av dina vänner har besökt och kicken av att ha varit med om ett arktiskt äventyr.Och du kommer att ha lärt dig vad det betyder när ett relativt isolerat samhälle omformas av nya livsvillkor på grund av globalisering och klimatförändring.