Här kommer ett nytt uttryck för ditt modeordförråd: yacht chic. Seglarstil, marint eller sailor men med en chic och stilren twist. Det marina modet återkommer ju varje sommar på olika sätt. I år bidrar popduon The Tough Alliance till looken. De är just nu ett av de trendigaste banden inom svensk pop och de ser väldigt coola ut – och de är medvetna om sin stil också, säger Cafés modechef Daniel Lindström. Den brackiga seglaren med rosa skjorta som siktar Sandhamn är inte helt rätt 2007. I stället är det den stilrena west coast-seglarstilen som möter huliganen som gäller, enligt Lindström. Seglarstilen kan man ha under dagen och på kvällen är man klar för fest genom att sätta på sig en kavaj. Den funkar i alla sammanhang. ”Gör en Sven-Bertil Taube och knyt en scarf runt halsen. Det finns många snygga matrosväskor i canvas och med rephandtag som är väldigt snygga. Våga snegla på Håkan Hellström också och satsa på en vegamössa. Håkans stil är alltid cool.””De stora Henri Lloyd-jackorna har blivit sommarens Canada Goose-jackor. Det är främst ett tjejproblem, men det ser sjukt konstigt ut när tjejer kommer i högklackat och är uppsminkade för fest och har en seglarjacka till. Plastigt.”

Under sommarlovet märkte personalen på Ica Kvantum i Sickla, söder om Stockholm, att raklöddret började ta slut snabbare än vanligt.Snart kunde de konstatera vad det berodde på. ”Slajmtrenden”, som Metrotidigare rapporterat om, hade kommit till butiken. Det handlar om att barn och unga köper ingredienser efter recept de hittat på internet för att göra egen slajm.Raklödder är en av huvudingredienserna.Vi märkte av det på sommarlovet, att det började ta slut. Många barn kom också och frågade om raklödder. Jag hade sett en massa bilder och videos på Facebook om slajmet, så jag förstod vad de skulle använda det till, säger Ella Palmborg, hälso- och skönhetsansvarig på Ica-butiken.

I butiken har Ella Palmborg satt upp en lapp för att förklara bristen på raklödder. ”Tyvärr har ICA problem i produktionen av raklödder av sitt eget märke då det är en ny trend att göra slime med detta som huvudingrediens”, lyder den.I receptet där raklödder är en av huvudingredienserna återfinns också produkter som lim och linsvätska. Kemikalieinspektionen har tidigare gått ut och varnat för att använda det för att göra slajm – man ska inte använda kemikalier på sätt som de inte är avsedda för, menar de.Bland annat kan barns hud vara extra känslig för vissa kemikalier i limmet.Ella Palmborg är medveten om riskerna och har tagit till åtgärder.