Prinsessan Madeleine i Canada Goose-jacka under en vistelse i Åre 2003. Foto: Magnus Jönsson

Från stöldbegärlig till portad.Nu stoppas den populära gåsdunsjackan, som bland annat prinsessan Madeleine var tidig att bära, från en krog i norska Lillehammer.Tillverkaren bryter mot djurskyddsregler menar krogägaren men tillverkaren tillbakavisar kritiken, skriver nrk.no.Canada Gosse-jackan blev under tidigt 00-tal lite av en statussymbol, särskilt i storstadsområdena. Då den är dyr, från 5000-6000 kronor, har den varit stöldbegärlig, särskilt på uteställen.

Men nu kan det bli stopp i krogkön för den som bär jackan.Krogen Fenix i norska Lillehammer förbjuder jackan då man anser att företaget som tillverkar Canada Goose-plagg bryter mot norska djurskyddsregler, skriver nrk.no.I ett pressmeddelande från Fenix ägare vill man få människor uppmärksamma på vad de bär och att djur kommer till skada vid tillverkningen av dessa plagg.
Jeffrey Leopold, representant för Canada Goose i Norge, avvisar dock anklagelserna som rör tvångsmatning av gäss och fångst av prärievarg med rävsax, skriver nrk.no vidare.
Han hävdar att de har bra koll på sina leverantörer och att man tar avstånd från dem som tvångsmatar gäss. Och vad gäller rävsaxen finns den traditionella varianten bara på museum medan den moderna saxen inte gör att djuren lider, i alla fall inte så mycket, enligt Jeffrey Leopold.I Lillehammar har Felix redan portat gäster och innehavarna hoppas att de avvisade lär sig något av detta.