Många hakade på trenden när prinsessan Madeleine började använda sin Canada Goose-jacka - som är äkta vara, förstås.

Klor, hundpäls och smutsiga fjädrar. Pirattillverkade kläder är skräp – och innehåller skräp. Hundratusentals luras varje år i den svårkontrollerade näthandeln.- Handla inte märkeskläder på nätet, varnar advokat Ann-Charlotte Söderlund.Handeln med falska märkeskläder har exploderat i och med näthandeln. På internet är det lätt, och nästan riskfritt, att mångla ut billiga kopior av kända fabrikat. På sajterna Tradera, Blocket, Eniro och eBay är det mer en regel än ett undantag att det är kopior som säljs. – Det har även hänt att seriösa butiker handlat med piratkopior, säger advokat Ann-Charlotte Söderlund, som har specialiserat sig på den här typen av brottmål. Dolce Gabbana, Louis Vuitton och Peak Performance finns bland de märken som kopieras. Och kvaliteten är oftast mycket dålig. Den svenska generalagenten för Canada Goose-jackor, Joakim Südow, har sett jackor med hundpäls i kragen och klor och lortiga fjädrar i stoppningen. – Jag brukar gå fram till folk med piratkopior och berätta om snusket i foder och krage, berättar Südow.

I fjol beslagtog tullen drygt en kvarts miljon falska prylar med ett marknadsvärde på 127 miljoner. 80 procent var kläder. Men det är bara toppen på ett isberg. – Det handlar om allt från privatpersoner till organiserade ligor. Det här är nämligen inte så riskabelt, eftersom straffsatserna är lägre än vid narkotikasmuggling, säger Monica Fridolf vid tullverket. Men Eniro och andra har ingen möjlighet att kontrollera de piratkopierade kläderna: – Vi kan bara lita på att försäljarnas beskrivningar stämmer, säger Erik Kristow på Eniro.

Om stockholmare älskar Paris så är jag inte en av dem. Jag har skrivit en hel roman, ”Nästa som rör mig” , med en ung svenska – inte jag – som går omkring och stjäl i lyxbutikerna på Rue du Faubourg Saint-Honoré i Paris. Hon bär på ett väldigt raseri och någonstans säger hon ”det finns ingen värre stad än Paris, inte för den som går ensam. Ändå blev jag kvar här, måste vara det ännu en tid.”  Själv har jag alltid frusit i Paris och stått i kö till konstutställningar som jag sedan inte orkat njuta av, haft skoskav, frusit och frusit i Paris när jag varit ensam där. Montparnasse, järnvägsstationen, gillar jag däremot.