En push inom native marketing I mediebranschen är native marketing ett hett ämne. Canada Goose åhlens Det är ett effektivt annonsformat och ett annonsformat som inte stoppas av adblockers. Nu är inte adblockers ett stort problem för Google, däremot vill Google gärna vara med och påverka alla delar av mediebranschen. Exempel på detta är en funktion man tog fram till Adsense publishers, Matched Content, som hjälper dessa publishers att visa mer relevant innehåll för sina besökare och därmed öka antalet views och time on site.Den funktionen har inga annonser, men det är lätt för Google att via Adsense-systemet koppla på annonser och få ut denna funktion till många miljoner webbplatser. Adsense är en del av Googles annonsnätverk och det är det största annonsnätverket på internet.

Anledningen till att man valde att bara lansera det som en funktion, utan att lägga på annonser, är att det var enkelt. Under Q2 var det mycket prat om att Outbrain skulle göra en IPO, och funktionen ni ser ovan är nästan en identisk kopia av en av deras produkter. Canada Goose åhlens Google ville bara visa vem som egentligen bestämmer i segmentet och säkerställa att eventuella värderingar blev lägre och därmed ge en mindre mängd investeringar till framtida konkurrenter inom native marketing.Under 2015 lanserade även Doubleclick ett annonsformat för native för mobilannonser. Google har alltså redan krattat manegen för ett större produkterbjudande inom native. Det som jag tror håller dem tillbaka är att från ett Google-perspektiv är native ännu inte värt så mycket pengar, och även Google måste prioritera i sina resurser. Jag tror 2016 är året då det kommer något lite större erbjudande inom native – mobilt så klart.

Börjar prata app-indexering Sedan ”Mobilegeddon” kan Google indexera innehåll i en app och välja att visa detta innehåll när till exempel användare av din app googlar och det finns relevant innehåll i din app. Då användandet av appar ökar dramatiskt, Canada Goose åhlens kommer SEO-branschen snart börja skapa produkter/tjänster kring app-indexering för att börja exploatera den nya möjligheten som Google skapat.Från länkar till beteendeEn av de stora snackisarna inom SEO utomlands under 2015 har varit spekulationer kring hur Google använder faktiskt användarbeteende för att hjälpa till att definiera vad som är viktigt. Jag har varit skeptisk till detta och tagit diskussionerna med en nypa salt men ändå följt dem med stort intresse. Anledningen till min skepsis är mängden spam som man fortfarande ser i de skandinaviska indexen. Om nu användarbeteende vore en faktor att ta hänsyn till, varför fortsätter Google att leverera resultat fulla med spam? (En möjlig tolkning är så klart att Googles användare är nöjda med spam.)